Podajte se na popotovanje v očarljiv svet tekile in mezkala, kjer stoletja stara tradicija in natančna obrt združujeta svoje moči in ustvarjata izjemne destilate. V tem prispevku bomo raziskali edinstvene sloge, okuse tekile in mezkala, ter se poglobili v intrigantne proizvodne procese teh priljubljenih mehiških pijač. Razkrili bomo osnovne sestavine, določene regije proizvodnje in izpostavili znamko Codigo 1530, ki velja za eno najboljši znamk tekile in mezkala. Da bo to popotovanje še bolj uporabno, vam bomo v zaključku delili tudi dva vabljiva recepta za koktajla, ki vključujeta Codigo 1530 Blanco tekilo in mezkal.
Tekila, svetovno priznan destilat, svoj edinstven značaj dolguje modri agavi (Agave tequilana Weber). Ta rastlina prevladuje v regiji Jalisco v Mehiki, srcu proizvodnje tekile, kjer zahteva leta skrbnega gojenja preden je pripravljena za žetev. Ko je agava zrela, se iz njenega srca, imenovanega piña, pridobiva dragocen sok za fermentacijo in destilacijo.
1. Žetev: Izkušeni jimadorji (pridelovalci agave), ročno izberejo zrele rastline in skrbno odstranijo liste, da odkrijejo piño.
2. Kuhanje: Piñas se kuhajo v tradicionalnih opekarskih pečeh ali sodobnih avtoklavah. S tem se škrob pretvori v fermentabilne sladkorje. Ta korak vpliva na okus tekile.
3. Mletje in stiskanje: Ko so piñas kuhane, se zmeljejo, da se iz njih iztisne sok. Tradicionalno se je to počelo z mlinom iz vulkanskega kamna imenovanim tahona, medtem ko sodobne metode uporabljajo mehanske drobilce. Iztisnjeni sok, imenovan aguamiel, se pripravi za fermentacijo.
4. Fermentacija: Aguamielu dodajo kvasovke, ki pričnejo proces fermentacije. Pri tradicionalni proizvodnji tekile se pogosto uporabljajo naravne kvasovke, medtem ko sodobne metode uporabljajo vzgojene kvasovke. Dolžina fermentacije lahko vpliva na končni okus.
5. Destilacija: Fermentirano tekočino destilirajo v kotličkih ali stolpičnih destilacijskih aparatih. Destilacijski postopek loči alkohol od nečistoč, kar privede do kakovostnega destilata, znanega kot tekila.
1. Blanco: Poznana tudi kot Silver ali Plata. Blanco tekilo ustekleničijo kmalu po destilaciji, kar omogoča, da se čisti okusi agave izrazijo v vsej svoji polnosti.
2. Reposado: Reposado tekila zori v hrastovih sodih vsaj dva meseca, kar ji daje nežen in zrel značaj z rahlimi notami lesa in vanilije.
3. Añejo: Añejo tekila zori v hrastovih sodih vsaj eno leto, kar prinaša bogat in kompleksen destilat z globokimi okusi in žametno teksturo.
Mezkal, destilat tesno povezan s tekilo, izhaja iz različnih vrst agave, kar mu daje značilen okus. Za razliko od tekile, ki se večinoma proizvaja v zvezni državi Jalisco, se mezkal izdeluje v različnih regijah Mehike, pri čemer vsaka ponuja svojo edinstveno interpretacijo te pijače. Pomembno je omeniti, da se proizvodnja mezkala osredotoča na določene vasi, med njimi Oaxaca, Guerrero, Durango in druge.
1. Izbor agave: Različne vrste agave, kot so Espadín, Tobalá in Arroqueño, se izberejo glede na njihov značilen okus.
2. Pečenje: Srca izbranih agav se pečejo v podzemnih jamah, napolnjenih z vročimi kamni, prekritimi z zemljo in listi agave. Ta tradicionalna metoda pečenja mezkalu daje značilne dimne note.
3. Mletje in fermentacija: Ko so srca agav pečena, se zmeljejo, da se iz njih iztisne sok, ki ga za tem fermentirajo v odprtih posodah. Ta proces fermentacije prispeva k kompleksnosti okusov mezkala.
4. Destilacija: Mezkal običajno destilirajo dvakrat v bakrenih ali glinenih destilacijskih kotlih, kar ohranja avtentične okuse in arome destilata.
Codigo 1530 je v svetu tekile s svojim edinstvenim pristopom znan kot pravi inovator. Kot prvi so trgu ponudili Rosado tekilo. Ta izjemna različica je edinstvena, saj jo pridobijo z zorenjem Blanco tekile v barrique sodčkih cabernet sauvignona iz dežele Napa Valley. Rezultat je harmonična kombinacija okusov, kjer se živahne in mehke značilnosti Blanco tekile prepletajo z obilnimi sadnimi notami in nežnimi tanini Cabernet vina. Rosado tekila Codigo 1530 predstavlja pravo inovacijo v svetu tekile, ki ponuja čudovito in edinstveno doživetje pitja.
Poleg izjemnih ponudb tekile in mezkala Codigo 1530 ponuja tudi ekološki Agavin sirup. Ta čudoviti sirup pridobijo iz agav, ki se uporabljajo pri proizvodnji tekile in mezkala. Ponuja naravno in organsko alternativo tradicionalnim sladilom ter dodaja sladkoben okus koktajlom, pijačam in kulinaričnim kreacijam. Agavin nektar Codigo 1530 prikazuje zavezanost blagovne znamke kakovosti, obrti in trajnosti v celotni paleti ponudbe.
Sestavine:
Navodila:
1. Rob kozarca obložite s soljo (po želji), tako da z agavnim sirupom navlažite rob in ga postavite v krožnik s soljo.
2. V shakerju zmešajte Codigo 1530 Blanco tekilo, svež limetin ter pomarančni sok in agavin sirup.
3. Posodo električnega mešalnika napolnite z ledom in čez prelijte tekočino, ki ste jo zmešali v shakerju.
4. Vse skupaj meljite toliko časa, da mešanica postane uniformna in gosta.
5. Tekočino preljite v kozarec.
6. Uživajte v osvežilni Codigo 1530 Blanco tekila Margariti!
Sestavine:
Navodila:
1. V kozarcu za Old Fashioned zmešajte agavin sirup in Angostura bitter.
2. Dodajte led in vlijte Codigo 1530 Mezcal.
3. Nežno premešajte, da se sestavine povežejo.
4. Iz lupinice pomaranče iztisnite olja nad kozarcem in jo dodajte kot okras.
5. Uživajte v bogatih in dimnih okusih Codigo 1530 Mezcal Old Fashioned koktajla!
Tekila in mezkal predstavljata čarobno mehiško dediščino in obrt ter ponujata raznolike okuse in sloge. Strogo nadzorovani proizvodni procesi, uporaba prvovrstnih surovin in posebno območje proizvodnje prispevajo k njihovi edinstvenosti. Codigo 1530, s svojo predanostjo tradiciji, inovacijam in iznajdbo Rosado tekile, zagotovo predstavlja najboljše ekspresije tekile in mezkala. Prepričajte se in pustite se zapeljati v čudioviti svet teh mehiških pijač. Salud!