Konjak je vrsta žganja poimenovana po regiji Cognac v Franciji in je regijsko zaščiten.
Žganje iz grozdja mora biti dvakrat destilirano v bakrenih posodah. Potem je starano najmanj 2 leti v hrastovih sodih. Večina konjakov se stara tako kot viski ali vino. Večina je dalj časa v lesu, kot je minimalna zahteva. Večinoma se za fermentacijo ki traja 2-3 tedne uporablja belo grozdje. Po destilaciji ima žganje po navadi okoli 70% alkohola. Vsako leto procesu staranja izgubi okoli 3% alkohola. Po 10 letih staranja ima nekje okoli 40% deleža alkohola. Temu pojavu izgube alkoholov rečejo angelski delež. Po pretečenem staranju, ko les ne ponudi dodatne kvalitete in je izrabljen, shranijo konjake v steklene posode. Starost konjaka je določena z starostjo najmlajšega deleža v mešanici. Delimo jih v 4 osnovne skupine. V.S – najmanj 2 leti staranja, V.S.O.P. – najmanj 4 leta staranja, X.O. – najmanj 10 let staranja, X.X.O. – najmanj 14 let staranja. Seveda ima vsaka hiša še posebne oznake staranja konjakov, ki so lahko stari veliko več od osnovnih skupin in zato tudi bolj prestižni.