Prvo vino so pridelali leta 1993, ko so zgradili klet in hišo. Prej so prodajali grozdje lokalnim vinskim kletem. Z letom 1988 so prenehali uporabljati sistemična in kemična gnojila, herbicidov pa tako ali tako niso nikoli uporabljali. Svoja prva vina so pridelovali na klasičen način, brez maceracije. Prve izkušnje z maceriranimi vini je Dario dobil leta 1995 od Joška Gravnerja in predvsem žal že pokojnega Stanka Radikona. Z letnikom 1999 se je tako tudi sam lotil pridelave vin s podaljšanim stikom jagodne kožice z moštom. Najprej so bili koraki počasnejši, previdnejši, maceracije pa na ta račun krajše. Ko so bili dovolj pogumni, lahko bi se izrazil prepogumni, so ušle zadeve kdaj tudi malce čez rob. Ko se danes ozre nazaj, je bila to vse lepa šola, da so sami spoznali, do kod lahko gredo. Tako danes macerirajo sivi pinot 8–10 dni, sauvignonasse 20–22 dni, rebulo 35 dni, chardonnay in sauvignon 18 dni. V kleti uporabljajo zgolj žveplo, ki ga dodajo pri stekleničenju. Skupnega žvepla je v steklenici zgolj 14–15 mg. Pri stekleničenju vina ne filtrirajo. Dario je prepričan, da bi s filtracijo odvzel vse tisto, kar je vino prej pridobilo s podaljšano maceracijo. Vinu bi odvzel dušo, odvzel bi mu vso dodano vrednost, ki se je izlužila iz jagodne kožice. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da za alkoholno vrenje uporabljajo zgolj svoje, naravne kvasovke, ki jih grozdje prinese iz vinograda. Tudi kvasnega nastavka s prej pobranega grozdja ne uporabljajo. Z začetkom fermentacije nimajo nikoli problemov, vedno lepo steče po naravni poti, kar je odraz zdravega, naravnega grozdja in njegove mikroflore. Trenutno obdelujejo 10 hektarjev vinogradov, na katerih je 70 tisoč trsov, iz katerih na leto pridelajo približno 35 tisoč steklenic vina. Večina trt je obrnjenih na vzhod. Trte s tem užijejo prvo vzhajajoče sonce, nato pa tudi občutijo hlad in svežino, kar se lepo zazna tudi v samih vinih. Vino tako ni kuhano, ampak v vsakem požirku čutiš svežino in sočnost. Obremenitev je ekstremno majhna, do enega kilograma na trs.
Danes je eno najbolj znanih imen v svetu naravnih vin in je tudi pomemben član združenja „Vini Veri“.
Vabljeni k registraciji za varen nakup in spremljanje statusa naročil.
RegistracijaNakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
Registracija B2BNa vaš e-poštni naslov smo vam poslali povezavo, s katero bomo verificirali vaš e-poštni naslov. Verifikacija e-poštnega naslova je potrebna samo ob prvi prijavi. Po uspešni verifikaciji se bo izbrani izdelek samodejno dodal v opomnik.
Izdelek ste uspešno dodali v opomnik. Ko bo izdelek na zalogi boste o tem obveščeni na vaš email naslov.