Družina Ganevat ima svoje korenine v Juri. Do leta 1976 so redili krave in gojili vinsko trto, od takrat pa je vsa pozornost namenjena vinogradu in kleti. Jean-François, ki je ustvaril slavo domene, je začel delati skupaj s svojim očetom, nato pa je šel v vinsko šolo, čemur je sledilo delo z Domaine Marc Morey v Burgundiji. Devet let po odhodu se je leta 1998 vrnil na družinsko posestvo in ga od takrat vodi. Zgradil je vinogradniške posesti do 13 hektarjev in kmetovanje je biodinamično. Največja parcela je Les Chalasses (4 ha), sledita Les Grands Teppes (2 ha) in Grusse en Billat (1,8 ha). Toda poleg tega, da se opira na vinograde domaine, izdeluje tudi vrsto negociantnih polnilnic, ki so Vin de France in ki običajno mešajo vina iz različnih regij.
Pridelava vina je precej naravna in od leta 2006 se pri vinificiranju ne uporablja žveplov dioksid, le majhni dodatki Florine in Les Billats pri polnjenju. Beljaki preživijo dolgo časa na drožeh in se dalj časa starajo v sodu in amfori. Običajno se vsako letnik izda več kot 30 cuvéejev.
Ker ima Ganevat svoje vinogradništvo daleč najpomembnejši vidik svojega dela, ohranja svojo vinifikacijo in staranje preprosto, vendar z nič manj pozornosti do detajlov. Njegove fermentacije so dolge, z avtohtonimi kvasovkami v starih demi-muidih. Za njegov chardonnay in domače beljake Savagnin stara dve ali več let v istih sodih, z malo ali brez dodanega žvepla. Kar zadeva rdeče, iz modrega pinota ter avtohtonih trousseauja in poulsarda Jean-François popolnoma izloči plodove, nato pa fermentira cele jagode à l’ancienne – z uporabo ogljikove maceracije kot pri Beaujolaisu – in nato staranje v nevtralnih sodih. In za razliko od mnogih drugih v Juri, sode za večino svojih belih cuvéejev hrani skrbno dolite, da se izogne oksidaciji, saj meni, da to daje najčistejši izraz njegovih številnih terroirjev.
Onstran njegove lastne trte
Zaradi drastično zmanjšanega pridelka v zadnjih letnikih Jean-François zdaj pridobiva dodatno sadje pri drugih pridelovalcih s finimi terroirji. In rezultati nas opominjajo, da lahko veliki vinarji – ki so tudi odlični sodniki terroirja – naredijo osupljivo vino ne glede na lastništvo vinograda.
Bruno Giacosa je to počel v svoji legendarni karieri, predvsem v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bilo vsako vino, ki ga je izdelal, iz kupljenega sadja.
Conternovi so to počeli tudi pred letom 1978, ko je bil vsak Monfortino iz grozdja nekoga drugega. In skozi celotno zgodovino šampanjca so bili veliki prestižni cuvéji skoraj brez izjeme narejeni iz poroke kupljenega in doma pridelanega grozdja.
Ganevat se je pridružil tej plemeniti, časovno cenjeni tradiciji in še dodatno obogatil portfelj Jure, ki mu ni para.
Družina Ganevat ima svoje korenine v Juri.
Vabljeni k registraciji za varen nakup in spremljanje statusa naročil.
RegistracijaNakupujte varno in udobno. Kot naš uporabnik imate vpogled tudi v status naročila. Postopek je enostaven, potrebujemo le vaš elektronski naslov in nekaj podatkov.
Registracija B2BNa vaš e-poštni naslov smo vam poslali povezavo, s katero bomo verificirali vaš e-poštni naslov. Verifikacija e-poštnega naslova je potrebna samo ob prvi prijavi. Po uspešni verifikaciji se bo izbrani izdelek samodejno dodal v opomnik.
Izdelek ste uspešno dodali v opomnik. Ko bo izdelek na zalogi boste o tem obveščeni na vaš email naslov.