Glavni za vzrejo in zorenje je Marjan, pri administrativnih delih pomaga žena Slavica in pri marketingu najmlajša hčerka Kristina. Posebnost naše dejavnosti je, da raziskujemo potenciale suho zorjene vsak dan, zato naša ponudba skriva 1400 dni in več suho zorjeno govedino.
Prične se na začetku
Polja in travniki so v prvi vrsti pomembnih elementov za kvalitetno govedino, saj gradijo hrano za živali. Za zdrave rastline je potrebna skrb skozi celo leto s pripravo zemlje, setve za tekoče leto, skrbno načrtovanje semen in vnosa hranil v prst. Stremimo k temu, da so hranila, ki jih rastline potrebujejo, v čim bolj naravni obliki. Ta skrbijo, da imajo rastline močna pljuča. Zdrave in polnovredne rastline, ki gradijo kakovosten obrok za naše živali, gredo z roko v roki s kvalitetno in okusno govedino. Naše živali so vedno križanci vsaj 3-4 pasem.
Znanje ne pride samo od sebe
Živali so nas v 38 letih naučile in nas še vedno učijo, da jih je potrebno poslušati. Pri temu nas je vodila vztrajnost in nadgrajevanje kvalitete, kjer so se zgodile tudi napake za katere smo jim danes hvaležni.
Iz roda v rod
Za našo poti po kateri stopamo danes je zelo pomembno dejstvo, da so se mesarske spretnosti prenašale iz roda v rod. Že Marjanov stari oče je veljal za vaškega mesarja, zato se je Marjan zelo zgodaj priučil osnovno znanje, ki ga je kasneje skozi leta le nadgrajeval. Današnji rezultat govori zase, saj Marjan pozna vse mišice in kose, ki nam jih nudi govedina.
Zorenje kot hobi
Pred 12. leti smo pričeli zoriti govedino iz radovednosti za hobi. Prvi kos smo postavili v klet, jo zaprli in čakali. Rezultat ni bil najbolj obetaven, vendar se nam je odprl nov svet zorenja in vztrajali smo naprej. Nato smo eksperimentirali tudi z mokrim zorenjem, v vakuumskih vrečkah. Leta 2018 smo investirali v pravo komoro za suho zorenje govedine in novo učenje se je ponovno začelo.
O suhem zorenju
Proces suhega zorenja je zelo zahteven postopek, ki ima rad ustrezno vlago, pretok zraka in temperaturo. Posebnost našega suhega zorenja je, da poslušamo in opazujemo meso in mu s parametri sledimo.
Suho zorenje je dinamičen proces, kjer večji kosi govedine zorijo v posebnih komorah, s ciljem kulinarične nadgradnje okusov in mehkobe. Tekom procesa govedina izgublja vlago, površina se suši in nastaja skorja. Okusi se koncentrirajo in encimi poskrbijo za mehčanje. Skorja v sebi skriva ogromno okusov, ki jih lahko uporabimo tudi za gradnjo različnih nadaljnjih produktov.
O zorilnicah
Prednost pri suhem zorenju nam postavljajo tudi zorilnice. Tehnologija teh je popolnoma naša inovacija, zgrajena glede na izkušnje, ki smo jih pridobili tekom let hobi zorenja. Vzpostavljen je popoln nadzor s higieno na najvišjem nivoju kar nam omogoča tako dolgo zorenje, 1000+ dni.
O ponudbi steakov
Minimalno suho zorjena govedina se prične pri 60 dneh, saj takrat meso ravno prične pridobivati okuse suhega zorenja. Zorimo celotne trupe živali, zato imamo v ponudbi skoraj vse kose in dele, ki nam jih ponuja govedina.
IZDELKI V RAZVOJU
Jušna osnova (sveže, nezorjeno)
Manj zorjen fond za obogatitev različnih jedi
Več zorjen fond za obogatitev različnih jedi
Sir s suho zorjeno govedino
Goveji »briketi«
Pašteta