Že v času Rimljanov, 2000 let nazaj, se je refošk, naša avtohtona regijska sorta grozdja, pogosto omenjal zaradi njegovega zdravilnega učinka. V zgodovinskih zapisih je rimska cesarica Livija Drusilla živela (za tisti čas) zavidljivih 86 let, domnevno (glede na različne reference) zaradi uživanja tega črnega grozdja, ki izvira iz skalnatih gričev nad reko Timavo (reka v tržaškem primorju) na katerih so lahko pridelali tako malo grozdja, da so z njim napolnili zgolj nekaj amfor. Ta vinogradniška lega se prav nič ne razlikuje od vinogradniške lege na našem posestvu. Tako kot za Livijo je refošk tudi za nas naše vsakdanje rdeče vino – resno, močno ampak tudi dinamično in živahno po njegovi kislosti in eleganci, kar izvira iz skromnih tal, nadmorske višine in vinogradniške lege ob morja
DEJSTVA:
Lokacija: Baredi, Slovenska Istra, Slovenija
Vinograd: Baredi, Ronkaldo, Stena
Vinske sorte: Refošk
Geografska zaščita: ZGP, zaščiteno geografsko območje
Ekspozicija: Baredi: terase na griču, jugovzhod; Ronkaldo: terase na griču, jugovzhod; Stena; grič, jugovzhod
Nadmorska višina: Baredi: 160–200 m, Ronkaldo: 140–40 m, Stena: 180–200 m
Tla: Eocenski fliš, ki izvira iz morskih sedimentov s plastmi apnenca
Gojitvena oblika: Enojni guyot
Gostota sajenja: (povprečno) 5750 trt/ha (2 m x 0,7 m)
Čas zasaditve trte: 1994–2005
Pridelek na trs, pridelek na površino: 1 kg/trs, 5750kg/ha
Čas trgatve: Tretji in četrti teden v septembru, ročno obiranje
Fermentacijske posode: Maceracija in fermentacija v odprtih sodih
Temperatura fermentacije: Nekontrolirana, okrog 25 °C, maksimum 30 °C
Maceracija: 15 dni maceracije, z vsakodnevnim - na 4 ure (podnevi in ponoči) - ročnim mešanjem
Kvasovke: Spontana fermentacija, brez dodanih selekcioniranih kvasovk (naravno)
Mlečnokislinski razkis: Da, brez dodanih bakterij (naravno)
Zorenje: 18 mesecev v malih nevtralnih hrastovih sodih, brez pretokov in 6 mesecev v nerjavečih jeklenih cisternah; ustekleničeno novembra 2016 glede na lunin koledar/ob pravi lunini meni
Izvor sodovega lesa: Francoski in slovenski
Bistrenje in filtracija: Samo bistrenje v sodih, brez filtracije
Vsebnost alkohola: 12,5 volumskih %
Biološka ali biodinamična pridelava: Certificirana biološka pridelava, uporaba nekaterih biodinamičnih postopkov
Prva polnitev: 1994
Potencial za staranje: 5 let
Servirna temperatura: 18–20 °C