Za še boljšo martinovo pojedino smo pripravili vinsko spremljavo. Se sprašuješ katero vino paše h kateri jedi? Potem si nujno preberi spodnje priporočilo.
NAREZKI (pršut, salama in siri)
Suhe mesnine so navadno slane, če so prekajene lahko tudi rahlo grenijo. Ko pa slano ali grenko jed združujemo z rdečimi vini, ki imajo tanine in so grenka zaradi antocianov (barva vina), dosežemo stopnjevanje grenkobe. Rdeča vina sušijo usta, mi pa potrebujemo obilo sočnosti, ki jo bodo prej vzbudila bela vina.
Priporočili s katerima ne morate zgrešiti sta Chardonnay Prestige Sanctum in Chateau La Sauvageonne White Gerard Bertrand.
RAČKA
Račka bo naravnost fantastična ob spremljavi z Modra frankinja selekcija Kozinc ali Izbrani teran PTP Prestige VinaKras, ki od leta 2016 velja za avtohtono slovensko sorto. Račje meso je sočno, pa tudi mastno zato potrebuje tanin ter svežino, ki pomagata blažiti navedene lastnosti. Arome zelja se bodo naravnost odlično povezale s sadnimi zaznavami vina, vse skupaj pa bo zaokrožil preplet z mlinci, ali praženim krompirjem.
KOSTANJ IN SLADICE
Čas kostanja je tu! Nič ni lepšega, ko ga lahko ponudimo kuhanega, pečenega, ali pa mamljivo vkomponiranega v sladice. Pri pripravi sladic naj ti bo vodilo, da mora biti vino slajše od jedi, saj bo jed nasprotnem primeru prevladovala.
Če boš pripravljal/a sladice iz kostanja, ti priporočamo izjemen muškat Le Fronde Moscato D'Asti DOCG Fontanafredda, ki je rahlo peneč. Mehurčki delujejo kremasto in osvežilno, kar potrebujemo, da nam pomaga stopnjevati okušanje v sami sladici.
V kolikor boš sladico obogatil/a s čokolado pa poskusi portovec, natančneje Vino Porto Tawny, ki te bo razvajal s svojimi notami oreščkov, sladkih začimb, kave in čokolade.
Šifra: 512
Šifra: 4891
Šifra: 4367
Šifra: 3047
Šifra: 2434