Brinjevec je vinski destilat iz brinjevih jagod in je značilen samo za Slovenijo in je geografsko zaščiten. V brinju lahko najdemo vitamin C, B, kalcij, sladkor, eterična olja, … kar odlikuje visoko hranilno moč, dobro vpliva na dihala uživajo jih lahko tudi diabetiki. Uporablja se lahko kot začimba, zdravilo in je na splošno znan kot dober antibiotik. Uspeva v grmih na kamnitih tleh kraškega sveta, najdemo ga tudi v gorovju. Velikokrat ga primerjam z ginom, kar pa ne drži, saj je brinjevec kot vinski destilat narejen izključno iz brinjevih jagod, kar pa ne velja za gin, ki je lahko narejen na osnovi žitnih destilatov katerim se dodaja ekstrakt ali aroma brinja. Priprava žganja poteka po naslednjem postopku. Po obiranju, se jagode posuši. Posušene jagode nato zmelje in doda vodo in kvasovke za začetek fermentacije. Po mesečni fermentaciji se drozgo destilira na klasičen način v bakrenih kotlih. Da je boljši kvaliteta se poslužujejo 6 mesečnem staranju. Kot zanimivost lahko omenimo, da je za liter brinjevca potrebno 8 kilogramov brinjevih jagod.
Šifra: 1123
Šifra: 3008
Šifra: 1788