Šampanjec, ki prihaja iz francoske pokrajine Champagne (Šampanja), je najznamenitejše peneče vino, ki se pridela na točno določen način.
Tako poimenovanje kot proizvodna metoda sta zaščitena, kar pomeni, da se peneča vina iz drugih krajev in držav ne imenujejo tako, temveč se lahko prodajajo pod drugimi imeni, na primer nemški sekt, italijanski spumante, španska cava in slovenska – penina. Torej so vsi šampanjci peneča vina, vsa peneča vina pa še zdaleč niso šampanjci. Pokrajina Šampanja nudi idealne pogoje za kar najoptimalnejšo rast in zorenje sort grozdja, ki sestavljajo znameniti šampanjec. To so običajno modri pinot, pinot meunier in chardonnay, lahko se jim doda še kakšno redkeje uporabljeno sorto. Priljubljeno penino, na katero se radi spomnimo zlasti ob praznovanjih, odlikuje sekundarna fermentacija, ki pijači doda značilne mehurčke. Kot zanimivost naj dodamo, da so pijačo pred nekaj stoletji, ko je šampanjec menda nastal po naključju, imenovali kar 'hudičevo vino', saj so mehurčki takrat veljali za napako. No, do danes so se šampanjci zaradi dodelanih tehnik izdelave razvili do te mere, da veljajo za prestižno pijačo, ki ne sme manjkati na nobenem gala dogodku. Boste pa odslej verjetno nekoliko bolj pozorni na to, da penine ne boste zamenjali s šampanjcem, kajne?
Šifra: 2529
Šifra: 2527
Šifra: 2526
Šifra: 2525
Šifra: 2522
Šifra: 2521
Šifra: 2520
Šifra: 2519
Šifra: 2517
Šifra: 1767
Šifra: 1766
Šifra: 1765
Šifra: 1762
Šifra: 1761
Šifra: 1760
Šifra: 1757
Šifra: 1756
Šifra: 1755
Šifra: 1754
Šifra: 1753
Šifra: 1751