Tradicionalni alkoholni pripravki z grenkim ali grenko-sladkim okusom so grenčice. Okus jim dajejo snovi iz skrbno izbranih rastlin in se lahko uživajo same ali pa kot dodatek koktejlom.
Spočetka so bile mnoge grenčice ustvarjene kot zdravila, danes pa jih poznamo kot bodisi aperitiv (za povečanje teka) bodisi digestiv (za boljšo prebavo). Za grenčice nekako velja, da lahko ob zmernem uživanju blagodejno vplivajo na zdravje. Še posebej radi jih povezujemo s prebavo in želodčnimi težavami. Zgodovina grenčic je dolga, že v Starem Egiptu so v kozarce vina namakali zelišča, s takšno prakso pa so nadaljevali tudi v srednjem veku. Z razvojem farmacije so se razvijali tudi zeliščni pripravki, namenjeni zdravljenju, okoli leta 1800 pa je svoj razmah doživel pripravek, poimenovan koktejl – grenčice so bile že takrat pomemben del te pijače. Med najbolj znane grenčice štejemo Jägermeister, Underberg, Amaretto, Becherovka … Vsaka od njih ima svojo zgodbo in navdihujočo zgodovino. Nemški Underberg, na primer, so ustvarili že leta 1846 in ga izdelujejo iz več kot 43 zelišč, medtem ko natančnega recepta zanj ne razkrivajo. Pri nas je priljubljen tudi Jägermeister, a za vse tovrstne pijače velja, da se jih ne uživa na prazen želodec.
Šifra: 1069