Viskije so na Japonsko prvič prinesle ameriške vojaške odprave v 1850-ih. S črpanjem znanja iz škotskih viskijev zdaj narod proizvaja nekaj najboljših in najbolj modnih primerov žganja, ki temelji na žitu, in nekaj lastnega pridiha. Kakšna je razlika med japonskim in škotskim viskijem? Japonski viskiji imajo močan škotski vpliv, ne le zaradi podobnosti v proizvodnih metodah, ampak tudi zaradi sestavin. V zgodnjih letih so japonske žganjekuhe izdelovali samo z domačim ječmenom. Vendar pa poletni vročinski valovi in visoka vlažnost v rastni sezoni pomenijo, da je kakovost domače sorte nižja od kakovosti, uvožene iz Evrope. Zato je skoraj ves ječmen, ki se uporablja za izdelavo japonskega viskija, uvožen. Slogovno so japonski viskiji običajno manj šoti v primerjavi s škotskimi viskiji, čeprav obstajajo tudi vrhunski vzorci, ki imajo močan vpliv šote. Šota je razpadli rastlinski material, ki je nastajal več tisoč let in ga običajno najdemo na mokriščih. Voda je še en ključni dejavnik, ki prispeva k značajem japonskih viskijev. Novo ustanovljene destilarne na Japonskem se skoraj vse nahajajo na prostranih zemljiščih na višji nadmorski višini, z veliko okoliške vegetacije in blizu kakovostnih vodnih virov.
Šifra: 5270
Šifra: 5210
Šifra: 2873
Šifra: 1501
Šifra: 820