Rose je mogoče izdelati iz več različnih sort grozdja. Izbira sorte je običajno odvisna od regije, iz katere izvirajo rože.
V Avstraliji na primer vidimo vrsto različnih sort rdečega grozdja, ki se uporabljajo za izdelavo roseja – shiraz, cabernet sauvignon, modri pinot, tempranillo, gamay, grenache, sangiovese, cinsault, če naštejemo le nekatere. Odvisno bo od dostopa do rdečega vinskega grozdja, ki ga ima vinar. Vinarji nato svoje spretnosti uporabijo za pripravo rose vina s svojim želenim profilom okusa. Nastali profil okusa vina bo izzval nekatere ključne značilnosti rdeče sorte – našli boste vrsto okusov, kot so cvetni listi vrtnice, rabarbara, koščičasto sadje ali jagode. Včasih vinarji v rose vmešajo tudi belo grozdje, čeprav je to bolj redko. Pri izbiri roseja si lahko pomagamo tudi z njegovimi barvnimi odtenki. Svetlejša barva pogosto nakazuje bolj suh slog, ni pa vedno tako, saj je veliko odvisno tudi od uporabljenih sort in kolikšen stik s kožo je dobil vinski sok. Rose je nedvomno sinonim za poletje. Medtem ko je suhi rose čudovit aperitiv, se zaradi svoje kislosti in sadnih lastnosti zelo lepo poda k široki paleti živil.