Sadjevec je destilat iz mešanice različnih vrst sadja. Pripravlja se na tradicionalni način navadno v bakrenih posodah.
Najbolj uporabljene sorte, ki se uporabljajo za sadjevec so jabolka, hruške in slive. Pri nas imamo Dolenjski sadjevec, ki ima zaščiteno označbo porekla z izrazito sadno aromo, ki nastane pri destilaciji mešanice različnih sort jabolk, hrušk, sliv in češpelj. Nemčija je poleg ostalih držav najbolj prepoznavna pri pridelavi. Sadjevec se pripravlja iz zrelega in dozorelega sadja, ki najprej zmeljemo oz. zdrobimo da dobimo iz njega sok. Za večji ekstrakt oziroma cvetico to sadje maceriramo nekaj časa in pri tem pridobimo na okusu. Drozgi nato dodamo kvasovke in po fermentaciji lahko začnemo z destilacijo. Kakovost sadjevca je v veliki meri odvisna od kvalitete sadja. Za predelavo se uporablja poletno sadje, ki ga je zaradi zrelosti potrebno takoj uporabiti in predstavlja slabšo kvaliteto destilata, jesensko sadje, zimsko sadje, ki mora odležati pred mletjem oziroma stiskanjem.
Šifra: 5051
Šifra: 4902
Šifra: 4900
Šifra: 4899
Šifra: 4898
Šifra: 4896
Šifra: 4170
Šifra: 5993
Šifra: 1123
Šifra: 6615
Šifra: 6614
Šifra: 6613
Šifra: 6612
Šifra: 6611
Šifra: 2100
Šifra: 1517
Šifra: 6138
Šifra: 4901