Šampanjec, ki prihaja iz francoske pokrajine Champagne (Šampanja), je najznamenitejše peneče vino, ki se pridela na točno določen način.
Tako poimenovanje kot proizvodna metoda sta zaščitena, kar pomeni, da se peneča vina iz drugih krajev in držav ne imenujejo tako, temveč se lahko prodajajo pod drugimi imeni, na primer nemški sekt, italijanski spumante, španska cava in slovenska – penina. Torej so vsi šampanjci peneča vina, vsa peneča vina pa še zdaleč niso šampanjci. Pokrajina Šampanja nudi idealne pogoje za kar najoptimalnejšo rast in zorenje sort grozdja, ki sestavljajo znameniti šampanjec. To so običajno modri pinot, pinot meunier in chardonnay, lahko se jim doda še kakšno redkeje uporabljeno sorto. Priljubljeno penino, na katero se radi spomnimo zlasti ob praznovanjih, odlikuje sekundarna fermentacija, ki pijači doda značilne mehurčke. Kot zanimivost naj dodamo, da so pijačo pred nekaj stoletji, ko je šampanjec menda nastal po naključju, imenovali kar 'hudičevo vino', saj so mehurčki takrat veljali za napako. No, do danes so se šampanjci zaradi dodelanih tehnik izdelave razvili do te mere, da veljajo za prestižno pijačo, ki ne sme manjkati na nobenem gala dogodku. Boste pa odslej verjetno nekoliko bolj pozorni na to, da penine ne boste zamenjali s šampanjcem, kajne?
Šifra: 2654
Šifra: 2653
Šifra: 2652
Šifra: 2651
Šifra: 2650
Šifra: 2649
Šifra: 2647
Šifra: 2646
Šifra: 2644
Šifra: 2643
Šifra: 2642
Šifra: 2641
Šifra: 2640
Šifra: 2552
Šifra: 2549
Šifra: 2545