Penina je gazirano vino, ki ga lahko pripravimo iz katerega koli belega ali rdečega grozdja. Čeprav so najpogostejša bela penina, lahko najdemo tudi rose in v manjši meri rdeča vina.
Peneča vina segajo od suhih do sladkih in izražajo spekter okusov, ki so odvisni od uporabljenega grozdja, podnebja, v katerem je bilo pridelano, in uporabljenega načina pridelave vina. Pri izdelavi penin se uporablja 4 znane postopke pridelave. Šampanjska - tradicionalna metoda: sekundarna fermentacija se zgodi v steklenici, tako vino preživi čas staranja na svojih drožeh (odmrlih kvasovkah), kar vplivana arome, okuse in teksture. Tradicionalna metoda predstavlja daljši čas proizvodnje in posledično tudi višje cene penin.
Hitrejši in cenejši način za pripravo penine je metoda Charmat, znana tudi kot tankovska metoda. Najbolj znan po svoji povezavi s Proseccom, v tem procesu se vino prenese iz prve fermentacijske kadi v velik zaprt rezervoar pod tlakom, kjer je podvrženo sekundarni fermentaciji, ki ustvarja ogljikov dioksid. Vino se nato ustekleniči in pošlje na trg. Ta metoda daje lažja in bolj sadna peneča vina, ker ne porabijo časa za droži in se sprostijo takoj po stekleničenju. Drug postopek, ki uporablja vidike tako tradicionalne kot tankovske metode, je metoda prenosa. Pri tej tehniki gre penina skozi sekundarno fermentacijo v steklenici in se shrani na drožeh, nato pa se prenese v rezervoar, kjer se filtrira. To odpravlja drage korake uganjanja in razpadanja, hkrati pa ohranja značaj staranja droži. Ena zadnja metoda - in najcenejša od vseh - je karbonizacija. Namesto da bi vino šlo skozi sekundarno fermentacijo, da bi pridobilo peneče, se v vino vbrizga ogljikov dioksid (CO2), ki se nato ustekleniči pod pritiskom. Ta metoda je tudi najhitrejša.
Šifra:
Šifra: 6585
Šifra:
Šifra:
Šifra: 2244
Šifra: 537
Šifra: 545
Šifra: 1587
Šifra: 1567
Šifra: 560
Šifra: 20
Šifra: 18