Belo vino se proizvaja po vsem svetu iz različnih sort in regij. Belo vino oz. večina belih vin je pridelanih iz neposredno stisnjenega soka iz belega grozdja, kar pomeni, da se grozdje pobere in pripelje nazaj v klet, iz njega pa se njegov sok takoj iztisne (kar pomeni, da ima malo ali nič »stika s kožo«).
Načini, na katere je ta sok vinificiran po stiskanju, se razlikujejo od vinarja do vinarja, vendar je zaradi tega svet belega vina tako vznemirljiv. Po stiskanju se sok fermentira z naravnimi (spontanimi/domačimi) ali gojenimi kvasovkami v različnih posodah. Jeklo, hrast in cement so najpogostejše posode za vinifikacijo in staranje. Številna bela vina so v celoti vinificirana v jeklu, saj ta material zadržuje kisik iz posode in ohranja naravno kislino v soku. (V vinu je kislost dobra in zaželena stvar.) Na drugem koncu spektra vinifikacija in staranje v hrastovem sodu omogoča, da zelo majhna količina kisika pride v stik s sokom. To dodaja različne teksture in večplastne okuse določenemu vinu. Staranje cementa je nekakšen hibrid obeh, saj cement zagotavlja oksidativno okolje, ne da bi vinu dal okus po hrastu. Svetovne najbolj poznane sorte belih vin so Chardonnay, Sauvignon ter Rizling.
Šifra: 1369
Šifra: 297
Šifra: 296
Šifra: 294
Šifra: 220
Šifra: 208
Šifra: 207
Šifra: 201
Šifra: 197
Šifra: 191
Šifra: 184
Šifra: 183
Šifra: 182
Šifra: 172
Šifra: 169
Šifra: 168
Šifra: 163
Šifra: 160
Šifra: 159
Šifra: 158
Šifra: 157
Šifra: 154
Šifra: 151
Šifra: 150